Vlastník operátora Skylink si již pořídil novou technologii s podporou DVB-S2X.



M7 Group si ako evropský hráč na poli digitální televize pořídil od společnosti Newtec nový hardware s označením MCX7000 Multi-Carrier Satellite Gateway. Nasazení standardu DVB-S2X přináší až o 20 až 30 procent vyšší efektivitu, v některých případech může být dosažena až o 50 procent vyšší účinnosti proti stávající normě DVB-S2 a navíc nové provozní režimy zvýší flexibilitu. DVB-S2X poskytne více možností pro nastavení kapacity multiplexu a jeho korekcí. DVB-S2X umožní satelitní služby pro mobilní (námořní a leteckou dopravu), lepší odolnost vůči rušení atp.

Důsledkem tohoto kroku bude pro satelitní diváky do budoucna pochopitelně znamenat nutnost pořízení nových přijímačů, které už jsou v tuto chvíli na trhu k dispozici. První testy technologie již na satelitu probíhají a mají je za sebou například operátoři Telenor nebo SES. Vysílání v DVB-S2X do budoucna operátorům umožní šířit v rámci satelitních multiplexů více programů. Zjednodušeně řečeno je rozdíl podobný jako mezi technologií DVB-T2/AVC a DVB-T2/HEVC. Ta druhá technologie se začala používat i u nás (na Plzeňsku již vysílá vysílač Plzeň-město - Krašov 31.kanál).

V současné době není nutné diváky nijak strašit přechodem na nový standard. M7 Group bude nový hardware používat pro navýšení kvality stávajících transpondérů (satelitních frekvencí/multiplexů), a to na uplinku v německém Usingenu. Instalace technologie se předpokládá později v letošním roce. „Operujeme s řadou značek po celé Evropě, a proto je pro nás velmi důležité, abychom dodávali obsah ve vysoké kvalitě bez přerušení. Jsme přesvědčeni o tom, že Newtec MCX7000 tuto podmínku splňuje a přinese významnou úsporu šířky pásmu bez vlivu na kvalitu,“ konstatoval Ron Paans, technický šéf M7 Group.

Z pozice Astra 19,2°E se DVB-S2X multiplex nachází na kmitočtu 11,009 GHz. Aktuálně se v tomto multiplexu vysílá jediný program - Dolby Lab Test Stream. Vysílá se v Ultra HD/4K rozlišení (3840x2160) v úsporném kodeku HEVC (H.265) s video bit ratem 22,5 Mbit/s a zvukem v kvalitě 415 Kbit/s (AC3+). Vysílání je šířeno volně ( FTA). Kanál Dolby Labs Test Stream obsahuje krátké spoty v Ultra HD - z přírody, měst. Technické parametry - Dolby Labs Test Stream (UHD):

• Astra 1L (19,2°E), freq. 11,009 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 11/20, DVB-S2X/QPSK, FTA

Vysílání Dolby Labs Test Stream slouží nejenom k představení vysílání v dokonalé technické kvalitě obrazu a zvuku v Ultra HD rozlišení ale rovněž i k testům příjmu vysílání v rozšíření druhé generace satelitního vysílání - DVB-S2X. Pro příjem je proto nutný satelitní přijímač, který podporuje HEVC, 4K a také normu DVB-S2X.(např. již v prodeji jsou VU+ Uno 4K SE nebo VU+ Zero 4K.